Sernik świąteczny, piernikowo-czekoladowy

Porto Kopke Special Reserve cudownie uzupełni smak mojego sernika i zarazem wzmocni przyjemność wspólnego biesiadowania.
Sernik świąteczny, piernikowo-czekoladowy
Składniki
Przygotowanie

Za oknem nie tylko pierwsza gwiazdka, ale cały gwiezdny rój, a na wigilijny deser – niespodzianka. Bo jak inaczej nazwać to ciasto, które jest i sernikiem, i piernikiem, i czekoladowym kremem jednocześnie? A gdy w kieliszku pojawi się Porto Kopke Special Reserve, kto wie, może w tak pięknych okolicznościach przyjdzie nam ochota, by zanucić kolędę? Choćby tylko pierwszą zwrotkę, tradycyjnie.

Składniki Spód
  • 20 dag herbatników
  • 8–10 dag masła
Masa serowa
  • 50 dag sera białego półtłustego lub tłustego
  • 50 dag serka mascarpone
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka 
  • 1,2 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej
  • 2 łyżki cynamonu 
  • 3 łyżki kakao
  • 0,5 słoiczka powideł śliwkowych
Polewa
  • 0,25 szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki cukru 
  • tabliczka gorzkiej czekolady
Dekoracja z masy marcepanowej
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 10 dag cukru pudru 
  • 1–2 łyżki wody
  • kilka kropel olejku migdałowego
  • barwniki spożywcze lub kolorowe przyprawy
Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Herbatniki pokruszyć. W rondelku rozpuścić masło i połączyć z herbatnikami.

Tak przygotowaną masą wyłożyć dno tortownicy. Odstawić. Ser zmielić podwójnie lub rozmiksować blenderem na gładką masę. Dodać mascarpone, mąkę i cukier, miksować tak długo, aż składniki się połączą. Dodawać po jednym jajku. Śmietankę połączyć z kakao i przyprawami, dodać do masy serowej i miksować do momentu powstania jednolitej masy. Na końcu dodać powidła śliwkowe i wymieszać. Powstałą masę wyłożyć na spód z herbatników. Na dno piekarnika postawić naczynie z zagotowaną wodą. Sernik wstawić do piekarnika i piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze 105 minut. Stopniowo studzić sernik, początkowo uchylając tylko drzwiczki piekarnika, następnie wykładając ciasto na blat.

W międzyczasie przygotować polewę. Do rondelka włożyć powidła i cukier, po chwili dodać śmietankę, zagotować.

Zdjąć z ognia i dodać kostki czekolady. Mieszać do momentu powstania jednolitej masy. Smarować jeszcze lekko ciepły sernik.

Przygotować masę marcepanową do dekoracji. Płatki migdałów zmielić lub rozdrobnić w blenderze, aż grudki będą prawie niewidoczne, następnie połączyć wszystkie składniki masy i zagniatać ją, aż stanie się plastyczna. Masę podzielić na kilka kulek, każdą połączyć z innym barwnikiem lub przyprawą (np. słodką papryką, curry, kakao), w razie potrzeby dodać kilka kropel wody, aby masa stała się bardziej plastyczna. Z marcepanowych mas tworzyć kolorową dekorację ciasta.

Po całkowitym wystudzeniu schować ciasto do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Sernik podawać schłodzony.



Porto, którym uszlachetnił zupę grzybową Wojciech Giebuta i którego dodał do duszonej czerwonej kapusty, cudownie uzupełni smak mojego sernika jaki i innych świątecznych ciast. Szczególnie tych z czekoladą, korzennymi przyprawami i bakaliami. Proponowane Porto w klasie reserva tylko wzmocni przyjemność wspólnego biesiadowania.

Smacznego.
Top przepisy
  • Ciasteczka z parmezanemSzukasz kulinarnych pomysłów na karnawałowe party? Parmezanowe ciasteczka w towarzystwie win Bacaro Syrah lub Castra Rubra doskonale sprawdzą się na twoim stole!
  • Szaszłyki z kurczakiem i fetą Szaszłyki z kurczakiem i fetą to dobry pomysł nie tylko na majówkę, lub letnie grillowanie. Można przygotować je nawet w środku zimy.
  • Sałatka brokułowaSałatka na bazie różyczek brokułu idealnie sprawdza się w upalne dni. Jest sycąca, smaczna, a jej przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut.
Nasze ulubione
  • Grillowana karkówka z chutneyem pomarańczowymPora rozpocząć sezon grillowy. Przed nami długi weekend majowy i relaks wśród zieleni i pobudzającego kubki smakowe aromatu palonego drewna.
  • Sernik z konfiturą wiśniowąPo raz pierwszy przygotowywałam sernik z ricotty i mascarpone i muszę przyznać, że ma niebiańsko lekką konsystencję, a aromat skórki cytrynowej dodaje mu wyrazistego, rześkiego posmaku.
  • Roladki z grillowanej cukinii z bryndzą i miętąBryndza ma ostry charakter – żadne tam maślane nuty czy inne śmietankowe "krema". Jego nazwa, jak zresztą większość używanych w polskich górach terminów związanych z hodowlą owiec, pochodzi w języka karpackich górali – Wołochów.
Anna Miodońska
Autor przepisu: Anna Miodońska

Jej główną pasją jest fotografia i gotowanie. Wielbicielka zarówno domowej, jak i eksperymentalnej kuchni, a przy tym mistrzyni wypieków i deserów, ciągle poszukuje nowych smaków oraz najlepszych połączeń win z potrawami. Jest wyznawczynią zasady, że gotowanie ma sprawiać przyjemność, więc często rezygnuje z dań czasochłonnych. Wierzy, że smacznie, zdrowo i szybko da się stworzyć smaki wyjątkowe. A to pozwala na znalezienie czasu na relaks i kieliszek dobrego wina w zaciszu ogrodu. Autorka publikacji kulinarnych oraz wielu przepisów, stylizacji i fotografii zawartych w blogu Wino i kuchnia. Przez wiele lat pracowała w redakcji „Czasu Wina”, dziś jest dyrektorem artystycznym Grupy Dom Wina.

Reklama
Zamów dania i wino i bierz udział w Nocy Wina w Twoim domu
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel